Nicolae Ţucunel (foto), preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Braşov, a declarat, ieri, că „provincia conduce acum Camera de Comerţ şi Industrie a României”, după ce, la finele anului trecut, a avut loc Adunarea Generală a membrilor acestei instituţii. În noul Colegiu de Conducere al camerei naţionale sunt cuprinse 22 de camere teritoriale, printre care se află şi cea de la Braşov, trei reprezentanţi ai membrilor colectivi (patronate sau camere bilaterale, un reprezentant al membrilor onorifici, precum şi preşedintele Curţii de Arbitraj al CCIR.
Preşedinte al CCIR este, din 27 decembrie 2007, Mihai Vlasov, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, în timp ce în funcţiile de vicepreşedinţi au fost aleşi reprezentanţii camerelor teritoriale din Bacău, Arad, Vâlcea şi Sibiu. „Nu am vrut să candidez la o asemenea funcţie, deoarece ar fi trebuit să petrec mai mult timp la Bucureşti, iar programul meu nu îmi permite să îndeplinesc această calitate”, a explicat Nicolae Ţucunel.
Noua conducere a fost aleasă după ce în 9 decembrie 2007 a intrat în vigoare Legea camerelor de comerţ şi industrie, act normativ care dă o mai mare putere camerelor teritoriale. În decurs de o lună, toate camerele teritoriale trebuiau să îşi adapteze statutul la noua lege.
„Va avea loc o restructurare a personalului Camerei de Comerţ şi Industrie a României, numărul angajaţilor urmând să se reducă de la 160 la 100”, a mai anunţat Nicolae Ţucunel, care a precizat că CCIR a cerut Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti să îi înapoieze cele 35 de procente din societatea Romexpo care i-au fost „donate” în urmă cu câţiva ani, printr-un ordin al fostului preşedinte Victor Babiuc. „Romexpo a adus anul trecut doar din dividende 70 de milioane de euro, iar acţiunile sunt împărţite între CCIR, CCIB şi persoane fizice care deţin 35%, 35% şi, respectiv, 30%”, a mai spus