Daca in Turcia fumatul va fi interzis, in ciuda celor 25 de milioane de amatori de tigari, pipa si narghilea, in Romania imaginea narghilelei abia incepe sa se dezvolte. Incet, dar sigur. Amatorii de fum aromat spun ca, odata ce au incercat, au continuat apoi sa iasa prin cafenelele de profil si chiar sa isi cumpere propria narghilea.
De unde vine aceasta atractie? Fumatul narghilelei este complet diferit fata de cel al unei tigari. In primul rand, tutunul are diferite arome, de la fructe, pana la flori sau bauturi. Acesta este umed, amestecat cu melasa, iar fumul este filtrat mai intai printr-un bol cu apa foarte rece, aflat la baza narghilelei. Tras printr-un furtun, fumul iese dens, albicios, foarte aromat si usor dulce, din cauza melasei.
Adaugati la aceasta experienta prietenii pe care ii scoti in cafenea, cateva perne sau canapele pe care stati intinsi, alaturi de o cafea la nisip si veti intelege de ce comertul cu narghilele se dezvolta de la an la an.
Un subiect deloc fumat in Romania
Dragos Dumitru este proprietarul site-ului narghilele.ro, pe care l-a lansat in 2005. Atunci, narghilele erau destul de putin cunoscute la noi in tara. Nu i s-a parut o incercare riscanta, pentru ca stia ca, la fel ca el, trebuie sa mai fie si alti amatori de narghilea care ar vrea sa o poata cumpara fara batai de cap.
"Lansata cu doi ani in urma, afacerea este in continua crestere iar planurile de dezvoltare sunt mari", spune Dragos Dumitru. "Anul trecut am vandut online circa 2.500 de narghilele si accesorii, pentru ca sunt multi fumatori si deja exista o cultura a narghilelei in Romania", mai adauga acesta.
Afirmatia este intarita de Kamis Florina, patroana cafenelei Valea Regilor: "Am intrat pe piata cu 7 ani in urma si acum suntem prezenti in 3 locatii. Avem si clienti straini - arabi, francezi, insa ma