Banca Mondiala (BM) estimeaza o crestere economica de 5,9% pentru Romania in 2008, fata de 6,5%, cat este prognoza oficiala. Analistii BM sunt mai pesimisti decat Bucurestiul si la capitolul deficitului extern.
Economia Romaniei ar putea creste anul acesta cu 5,9%, cred analistii Bancii Mondiale, sau cu 6,5%, potrivit prognozei oficiale de la Bucuresti, pe care este construit si bugetul public.
In acelasi timp, deficitul de cont curent, principalul indicator de vulnerabilitate al economiei, ar putea fi de 15,3% din PIB (in analiza BM) sau de 13,6% din PIB, dupa cum estimeaza Comisia Nationala de Prognoza.
Cu alte cuvinte, analistii BM vad economia Romaniei pe anul acesta printr-o lentila mult mai pesimista decat oficialii romani.
Dincolo de diferenta mai mica de 1% dintre cele doua estimari de crestere economica se afla si o viziune diferita asupra tendintei Romaniei. In conditiile in care cresterea estimata pentru 2007 este de 6,1%, progoza de 5,9% a Bancii Mondiale indica o asteptare de incetinire a economiei, in timp ce prognoza oficiala mizeaza pe o accelerare a cresterii economice.
In 2006, economia a crescut cu 7,7%, unul dintre cele mai rapide ritmuri din ultimii 18 ani. Anul trecut, PIBa incetinit semnificativ prin comparatie cu acest ritm, plusand cu doar 5,8% pe primele noua luni. Din acest motiv, veniturile bugetare au fost cu 3%-4% mai mici decat asteptarile (potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finantelor), situatie care s-ar putea repeta si anul viitor, daca economia creste cu ritmul indicat de BM si nu cu cel estimat oficial la Bucuresti.
Deficitul extern din Romania "ramane un motiv de ingrijorare", noteaza raportul Bancii Mondiale. Acesta estimeaza pentru Romania un dezechilibru de cont curent de peste 15% din PIB pentru 2008 (fata de circa 14% in 2007 si 10% in 2006), unul dintre cele mai m