Parlamentul si Consiliul European a adoptat in decembrie 2004 un cadru comunitar unitar pentru transparenta calificarilor si competentelor prin crearea unui portofoliu de documente, numit Europass. Aceste documente sint: CV-ul Europass, Mobilitatea Europass, Suplimentul la diploma Europass, Portofoliul limbilor Europass si Suplimentul la certificatul Europass.
Portofoliul european al limbilor contine Pasaportul - in care sint consemnate limbile straine invatate, contactele marcante cu aceste limbi, adica identitatea lingvistica a titularului, Biografia lingvistica foloseste la determinarea obiectivelor de studiu, la consemnarea etapelor studiului si a experientelor interculturale marcante, iar dosarul, care contine un esantion reprezentativ al lucrarilor titularului, ilustreaza cel mai bine competentele sale in limba straina. Cadrul european stabileste anumite scale pentru comprehensiunea vorbirii orale, comprehensiunea textelor scrise, interactiunea orala, producerea orala, interactiunea scrisa si producerea scrisa.
Orice persoana interesata de obtinerea unui Portofoliu al limbilor poate sa-si faca o autoevaluare, ce poate fi apoi certificata de un cadru didactic dintr-o institutie abilitata, asa cum este Alexander Language School (ALS). Dupa ce fiecare persoana isi realizeaza acea autoevaluare, primeste un test. Apoi se coreleaza rezultatele obtinute cu autoevaluarea si fiecare persoana este incadrata intr-una dintre scalele cadrului european al limbilor. Daca persoanei respective ii este necesar la dosar un nivel mai ridicat de cunoastere a limbii respective poate urma cursuri de aprofundare a limbii respective si apoi da din nou testul care va indica noul nivel la care se situeaza. Exista mai multe niveluri de baza: supravietuire, prag si avansat, insa la fiecare dintre acestea exista anumite subdiviziuni, care are drept scop facilitarea uti