Dorita ca o celebrare muzicala a ideii de capitala europeana careia orasul Sibiu i-a facut fata - cum, necum - anul trecut, realizarea CD-ului Songs and Dances of Life (Cantece si dansuri ale vietii) a reusit, constient sau nu, mult mai mult decat atat.
Dupa coerenta intregului, am convingerea ca demersul admirabil al violistului Razvan Popovici - relizatorul proiectului - si al colegilor sai - pianista Diana Ketler si violistul Christian Nas - a fost unul minutios premeditat. De la cromatica albumului de pe a carui prima coperta ne fixeaza o scena dintr-o viata pentru a carei uitare platim tot mai scump, aceea a unui batran taran transilvanean intorcandu-se de la munca campului, pana la continutul de informatie al booklet-ului si cel muzical al CD-ului, totul proiecteaza ideea de spirit transilvan intr-o reconfortanta dimensiune a naturalului, a firescului.
Fie ca este vorba despre creatiile lui Bartok, Liviu Comes, Janacek, Schubert, Anatol Vieru, Dumitru Marinescu, Liszt, Martinu sau Ligeti, ai totusi senzatia unei curgeri unitare a atmosferei sonore pe parcursul celor nu mai putin de cincizeci si sase de miniaturi, unele grupate in cicluri tematice.
Cei trei interpreti ne fac sa intelegem ca, de fapt, dincolo de diferentele de culoare modala, toata aceasta muzica isi are originea intr-un spatiu cultural ale carui particularitati transcend granitele administrative de ieri si de azi ale tarii de dincolo de paduri. Spatiu de basm, dar si de viata reala paradoxala in tihna si cromatica sa vie si mereu schimbatoare, Transilvania reapare, ascultand acest album, precum amintirile bunicilor din filele ingalbenite ale unor stravechi albume de gravuri. Dorind - si reusind pe deplin - sa scoata in evidenta caracterul de placa turnanta intre cultura central-europeana si cea orientala, acest album se recomanda prin viziunea sa europeana in sensul cel m