>Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, nu s-a inselat cand a anticipat - in debutul prelegerii sustinute la Bibilioteca Centrala Universitara din Bucuresti - ca cea mai interesanta parte a intalnirii lui cu studentii romani va fi sesiunea de intrebari si raspunsuri. Acestia l-au bagat in corzi pe Scheffer cu intrebari dificile si pertinente despre extinderea Aliantei si dificultatile acesteia, Kosovo, relatia NATO-UE sau cea cu Republica Moldova sau Rusia.
Programul lui Jaap de Hoop Scheffer - prezent vineri la Bucuresti pentru a verifica stadiul pregatirilor Summit-ului NATO - a inclus si o intalnire cu studentii romani, carora le-a prezentat prioritatile Aliantei si o parte din agenda conturata a evenimentului de la inceputul lunii aprilie. Intr-o legatura tv multipla intre Aula Mare Bibliotecii universitare din Bucuresti si Universitatile din Timisoara si Iasi, secretarul Aliantei Nord-Atlantice a facut fata tirului intrebarilor pertinente si dificile ale studentilor romani, care au pus degetul pe problemele spionoase ale NATO.
"Cum evita NATO sa fie folosit de catre SUA in atingerea propriilor scopuri, asa cum se intampla in cazul Natiunilor Unite?", a vrut sa stie o studenta din Timisoara, invocand acuze vehiculate in mediul international. Diplomat, Scheffer a subliniat faptul ca SUA sunt cel mai important aliat al NATO, dar si ca Alianta este o organizatie bazata pe consens si ca nu vede ca Statele Unite sa foloseasca NATO pentru propriile interese. Operatiunile la care participa NATO sunt legitime si, Kosovo, Afghanistan, Darfur, prin urmare, nu se poate spune ca Alianta este folosita.
In ce masura este justificata teoria unui analist rus privind o incercuire a Rusiei prin integrarea in NATO a statelor vecine, a vrut sa stie un student bucurestean. In mod evident, Scheffer si-a exprimat dezacordul cu o astfel de id