În cazul în care profesorii încalcă normele legale, regulamentele interne, contractul individual sau colectiv de muncă, pot fi sancţionaţi, pedeapsa variind în funcţie de natura actului săvârşit. Sancţiunile pornesc de la avertismente scrise, ajungând până la destituiri din funcţiile de conducere, monitorizare, evaluare şi control şi chiar până la desfacerea disciplinară a contractului de muncă. De asemenea, salariile dascălilor indisciplinaţi pot fi reduse cu până la 10%, pe o perioadă de la 1-3 luni, indemnizaţiile de conducere fiind anulate.
Profesorului îi poate fi suspendat, timp de maximum 3 ani, dreptul de a participa la concursurile pentru ocuparea unor funcţii superioare sau pentru grade. Timp de 3 ani, e posibil ca profesorul să nu mai aibă dreptul de a face parte din comisiile de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale. La nivelul unităţilor şi instituţiilor de învăţământ se vor constitui comisii de cercetare a abaterilor disciplinare, formate din 3 până la 7 membri şi 2 supleanţi. Membrii comisiei sunt aleşi prin votul organismului de conducere şi sunt numiţi prin decizie/ordin.
Cercetarea presupusei abateri disciplinare se face în cel mult 30 de zile de la data înregistrării acesteia, dar nu mai târziu de 6 luni de la săvârşirea faptei. Comunicarea rezultatului cercetării se face în cel mult 5 zile de la stabilirea sancţiunii. Profesorul anchetat are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere comisiei de cercetare toate motivaţiile şi probele de care dispune, pentru a se disculpa. Dascălii pot depune contestaţie, fie la Colegiul de disciplină al direcţiei judeţene sau a municipiului Bucureşti pentru învăţământ preuniversitar, fie la Colegiul central de disciplină din cadrul MECT, ale cărui norme privind componenţa, organizarea, funcţionarea şi atribuţiile se stabilesc prin regulament aprobat prin