Lectiile digitale ii tin pe elevi la scoala si ii fac sa fie mai atenti la informatiile care vin inspre ei, spun profesorii. Informatizarea scolilor si introducerea platformei de educatie virtuala AeL a ajutat in primul rand la dotarea cu PC-uri a scolilor si a propus o solutie noua pentru elevii care sunt tot mai apropiati de internet. Cu toate acestea, specialistii din domeniu isi fac griji ca, atunci cand elementul de noutate al lectiilor digitale va disparea, lectiile predate in fata calculatorului vor deveni la fel de plictisitoare ca tabla si creta de pe ea. Atunci, programa va trebui reevaluata, iar accesul elevilor la computere va trebui regandit.
„Nu mai ai cum, in 2008, sa atragi elevul doar cu creta si o harta rupta”, spune Robert Stan, director la un liceu mic de provincie. La liceul unde lucreaza, Brancoveanu Voda din orasul prahovean Urlati, elevii de la clasa a saptea si pana la clasa a XII-a au ocazia sa invete in sistem informatizat.
„Da roade. Altfel vede elevul templul de la Luxor sau o batalie a lui Iulius Cezar. Daca are imagini, retine mai usor si este mai atras de ora, dar bineinteles ca depinde si de profesorul care preda. Pot fi ore plictisitoare, chiar daca folosesti videoproiectorul”, mai spune directorul de liceu. Insa marea realizare a introducerii Sistemului Educational Informatizat este, spun profesorii, dotarea scolilor cu aparatura.
„Am primit fonduri de la Guvern si am doua videoproiectoare, calculatoare si DVD- uri pe care le folosim la ore. Sunt doua laboratoare de informatica si calculatoare in fiecare laborator de biologie, chimie, fizica”, ne-a declarat Robert Stan.
Cum functioneaza e-learingul
Educatia virtuala, e-learning, in termeni internationali, se face in sistemul de invatamant romanesc prin aplicarea platformei AeL Educational, un sistem de instruire asistata de calcula