În timpul regimului Antonescu, vrânceanul Anghel Anuţoiu a salvat mii de oameni care, altfel, ar fi sfârşit în camerele de gazare ale lagărelor naziste. Sursa: Silvia Vrînceanu
1 /.
Anghel T. Anuţoiu. Unnume care nu spune nimicîn România. Pentruisraelieni însă AnghelAnuţoiu este un erou, este omulcare a salvat mii de vieţi.
La Yad Vashem, în Ierusalim,memorialul dedicat celor şasemilioane de victime ale Holocaustului,el deschide lista celor60 de români care şi-au riscatviaţa pentru a ajuta evrei în timpulpersecuţiilor naziste.
Potrivit unor documente de laInstitutul Internaţional pentruStudierea Holocaustului dinIsrael, vrânceanul a salvat de lamoarte câteva mii de evrei. Gestulsău a fost omagiat de statul Israel,care, pe 9 ianuarie 1979, îl declara„Drept între Popoare“. În august1990, numele său a fost gravat în„Grădina celor drepţi“ de la YadVashem. Aici vrânceanul a plantatşi un copac. În propria ţară, el aajuns un proscris.
A aflat „secrete de mareimportanţă“
Bădiţa Anghel, cum îl alintărudele, s-a născut în 1914 încomuna vrânceană Nistoreşti,dar a trăit în Năruja şi Bucureşti.Copil sărac, nerecunoscut detatăl său, Anghel a plecattimpuriu în lume, să-şi caute unrost. Viaţa l-a adus în Bucureşti,acolo unde, la un moment dat, aapărut în anturajul celebruluiGhiţă Cristescu, zis Plăpumaru,cel care a înfiinţat PartidulComunist în România. De altfel,în dosarul său de la Yad Vashemapare şi o poză cu autograf în careGhiţă Cristescu îl ţine de braţ pevrâncean şi îl numeşte fratelesău.
Acelaşi dosar conţine câtevasute de scrisori, acte, declaraţii şifotografii din care reiese activitateaantilegionară şi antifascistăpurtată de Anghel T. Anuţoiu.
În anul 1938, Anghel Aniţoiulucra la Asociaţia Veteranilor deRăzboi „Marele Voievod Mihai“care funcţiona pe lângă Casa Regalăşi era secreta