Cauzele deprecierilor sunt similare
Veştile proaste duc la scăderi importante
Speculaţiile afectează atât piaţa de capital, cât şi cea valutarăLeul a continuat să piardă teren şi ieri în raport cu moneda europeană, banca centrală stabilind un curs de 3,6822 lei/euro, nivel maxim al ultimilor doi ani, când un euro costa 3,6846 lei. Faţă de ziua precedentă, cursul descrie o depreciere de 4,89 lei, respectiv 1,34 puncte procentuale. "Reîncepe procesul din noiembrie 2007, când leul pierdea 1% pe zi. Până când investitorii străini nu vor primi dobânzile pe care le vor, deprecierea va continua", afirma un dealer, potrivit Mediafax.
Slăbirea leului din ultima perioadă îşi găseşte explicaţie în expectaţiile negative ale investitorilor cu privire la situaţia indicatorilor macroeconomici din România, dar şi a stării economice internaţionale. La deprecierea leului a contribuit, probabil, şi ultimul raport al Băncii Mondiale, prezentat pe pagina de Internet a instituţiei financiare, în care se consideră că deficitul de cont curent al României se va adânci în acest an până la 15,3% din PIB, după ce în 2007 a ajuns la 13,9%, dar se va diminua uşor până la sfârşitul anului viitor, când poate ajunge la 14,9%.
"În general, atât azi (n.r. - joi, 10 ianuarie), cât şi în următoarea perioadă, veştile cu privire la evoluţia economiei româneşti vor pune presiuni de depreciere asupra leului, însă acestea nu vor fi constante, vor avea loc şi corecţii", ne-a declarat Lucian Anghel, economistul şef al Băncii Comerciale Române. Acesta e de părere că leul se va opri la un nivel de 3,8 într-o perioadă foarte scurtă, excluzând posibilitatea ca acesta să atingă pragul de 4, estimat de unii analişti.
În ceea ce priveşte impactul slăbirii leului asupra preţurilor, Anghel spune că o depreciere de 3% a monedei naţionale înseamnă 0,7 - 0,8% în inflaţie, în contextul în care ţint