Una dintre cele mai importante voci ale liricii contemporane, poetul clujean Ion Muresan, elogiat de critica, pretuit de confrati, iubit de cititori, este o figura insolita a peisajului nostru literar, poate si datorita faptului ca ramane poate cel mai zgarcit autor roman in ceea ce priveste. .. publicarea poemelor sale. Despre rabdarea cu care stie sa amane editarea unei carti, ca si despre chinuitorul drum catre adevarata poezie, autorul a acceptat sa ni se confeseze.
- Scriu cu o anume zgarcenie si cu respect pentru cititor. Am spus o propozitie cam "teapana", dar asta e. La fel cum sunt selectiv in volumele mele de poezie, la fel sper ca si cititorii mei sa fie selectivi in lectura si cat mai exigenti. Amanarea publicarii este mai mult o urmare a zicerii biblice "Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face". Astazi se scrie poezie enorm de multa. Poetii nu se gandesc ca cineva trebuie sa o si citeasca... Sau ca cineva ar putea-o citi. Asta ma face sa dramuiesc cu grija ce scriu, fara sa fiu ceea ce s-ar numi un bijutier; dar nici nu pot sa dau drumul unei mori din care faina si taratele sa iasa amestecate. Scriu si versific foarte usor. Dar tocmai pentru ca pot scrie atat de usor, ca pot sa "delirez" in versuri, ca pot umple pagina dupa pagina, tocmai asta ma face sa ma feresc de mine insumi. Mi-e frica de usurinta cu care scriu. Mi se intampla sa astern pe hartie poeme intregi pe care, apoi, sa le arunc, sau din care sa retin doar un vers. Pentru ca ma imaginez pe mine, ca cititor, in fata cartii mele. Iar cand eu sunt si cititorul, si autorul, postura nu este cea mai convenabila pentru nici unul din cei doi.
- Cum a inceput relatia aceasta, pe care o banuiesc chinuitoare, cu versul?
- Tu esti in stare sa ceri de la un copil sa-ti povesteasca, daca se poate cu lux de amanunte, cum s-a nascut! Sunt convins ca acel "punct zero al poetului" exis