Dispăruţi de mai bine de 170 de ani, câţiva castori şi-au făcut recent simţită prezenţa în Parcul Natural „Lunca Mureşului“.
Ultimul exemplar de castor văzut prin zona Banatului datează din 1830“, ne-a spus Ovidiu Pârv, directorul Parcului Natural „Lunca Mureşului“. În această iarnă însă, administratorii parcului au găsit în Lunca Mureşului Inferior urme evidente că în zonă şi-a făcut apariţia cel puţin o familie de castori. Primul care a văzut urmele a fost unul dintre agenţii de teren din cadrul administraţiei ariei protejate, Attila Toth.
„Sunt semne caracteristice. Sunt arbori care sunt doborâţi de la 20 de centimetri înălţime până la aproximativ un metru, sunt roşi sub formă de trunchi de con, cu vârful care întotdeauna e aplecat în apă. E caracteristic pentru ei, pentru că doresc să-şi construiască un fel de adăpost. Reuşesc acest lucru pentru că, doborând mai mulţi arbori într-o zonă restrânsă, pot să-şi facă adăposturi“, a declarat Ovidiu Pârv, directorul Parcului Natural „Lunca Mureşului“. Urmele sunt în arealul dintre Pecica şi Semlac.
Ar putea cădea victimă braconierilor
Castorii nu sunt periculoşi pentru oameni. Ba chiar turiştii s-ar putea considera norocoşi dacă ar vedea un castor în timpul excursiilor prin Lunca Mureşului, pentru că aceste animale sunt o specie nocturnă, iar în timpul zilei nu prea ies din adăposturi. Pentru că este o specie protejată, conducerea Parcului Natural „Lunca Mureşului“ va lua măsuri speciale.
Directorul parcului se teme chiar că aceste câteva exemplare de castori vor deveni o mare tentaţie pentru braconieri, blana fiind extrem de valoroasă, iar glandele anale fiind folosite în industria farmaceutică.
„Este un animal strict ierbivor, care poate afecta doar în mică proporţie culturile agricole. Aceasta deoarece este şi un animal teritorial care nu