Profesorii care supraevalueaza sau subevalueaza cu mai mult de 1,50 de puncte lucrarile de la sesiunea speciala a testelor nationale sau dezvaluie informatii confidentiale risca sa fie aspru pedepsiti, a declarat vineri pentru NewsIn, consilierul ministrului educatiei, Mihaela Suciu. Ea a precizat ca sanctiunile merg pana la intocmirea unui dosar penal, in functie de gravitatea faptei.
"Sesiunea speciala a testelor nationale va avea in mare aceasi metodologie ca cea din vara, insa exista si modificari", a afirmat, Mihaela Suciu. Astfel, daca in urma contestatiilor se constata diferente mai mari de 1,50 puncte, inspectoratele scolare vor avea obligatia sa analizeze situatia, consultand profesorii de la comisia de evaluare si de la comisia de contestatii, si sa decida care sunt vinovatii.
Inspectoratele trebuie sa transmita concluziile acestor anchete la Ministerul Educatiei, pana in data de 1 iunie. Inspectoratele trebuie sa mai intocmeasca si un raport special despre aceasta sesiune a testelor nationale, care trebuie transmis ministerului pana in data de 15 mai.
De asemenea, Ministerul Educatiei a transmis o nota catre inspectoratele scolare prin care le-a cerut "o promovare agresiva" a sesiunii speciale a testelor nationale, pentru a oferi sansa de a intra in liceu tuturor elevilor, chiar si celor care nu mai sunt in sistem. Mihaela Suciu a atras atentia ca aceasta este ultima sansa a elevilor care nu au promovat sau au abesentat de la testele nationale de a intra la liceu, pentru ca ei nu vor putea fi admisi pe baza tezelor unice.
Prima proba, cea la limba si literatura romana, va avea loc in data de 4 februarie. Proba de limba si literatura materna pentru elevii care apartin minoritatilor va avea loc in ziua urmatoare, pe 5 februarie, iar proba la matematica se va tine in data de 6 februarie.
Elevii susti