Nu e nicio aluzie la piesa lui Shakespeare! Iarna, la gura sobei, licitatia adversarilor parca te indeamna la somn. Mai aprinzi o tigara, mai sorbi din vinul fiert si privesti jarul asteptand sa ajunga in masa ori in slem. De multe ori m-am trezit in frig la atac dupa ce cartoanele au fost luate de pe masa si mi-a fost rusine sa cer repetarea licitatiei pentru ca am fost neatent.
Dar uneori licitatie e clara, simpla si totusi nu stiu ce sa atac. De pilda, cand am in Vest A-J-10-2, Q-6-2, K-10-5-3, Q-7 si Nord deschide cu 2 trefle tari, peste 2 caro negativ zice 2 FA, apoi la 3 trefle Baron raspunde 3 caro si peste 3 cupe din Sud liciteaza 4 cupe. E limpede ca Nord are o mana tare si echilibrata cu cite 4 cupe si carale, iar Sud poate avea 4-4 pe majore cu puncte slabe.
Cat pentru bietul meu partener din Est nu mai ramane niciun punct.
Ganditi-va ce ati ataca auzind licitatia cu aceasta mana. De unde ati incepe?
Daca ati ales Asul de pica sau un caro mic nu cred ca ati facut prea bine. De fapt ati clarificat pica sau respectiv l-ati scutit pe declarant sa mai umble dupa veniri pe masa pentru impas.
Ce ziceti de dama de trefla? Unii au o adevarata slabiciune pentru ea. Atractiva, bruneta... Daca se intampla, mai stii, ca partenerul are un Valet de trefla sau chiar J-10, va face cu el o pereche fericita si vor avea impreuna o levata!
Mai tarziu, un expert veritabil mi-a explicat de ce acest atac este mediocru. Asa, cam de nota 5, precedentele variante, caro sau pica, fiind chiar de corigenta. Si tot el m-a luminat de ce singurul atac de luat in seama este acela de atu mic. Pentru ca este atacul cel mai pasiv, care, in pozitia fara speranta in care ma aflam, cu toate punctele plasate inainte de mana tare, poate da o minima sansa.
Astfel, daca partenerul are totusi Valet de atu iar, onorurile mari sunt impartite intre declarant s