Moneda nationala s-a depreciat la sedinta de joi cu aproximativ 5 bani, ajungand la valoarea de 3 lei si 68 de bani. Acesta este cel mai inalt nivel obtinut de moneda unica europeana, in ultimii doi ani. Majorarea are efect direct asupra populatiei care are creditul in valuta, iar analistii recomanda celor care doresc sa se imprumute la banci, sa faca doar credite in lei.
Banca Nationala a Romaniei nu s-a aratat foarte ingrijoarata de deprecierea leului, motivand ca aceasta evolutie este normala intr-o economie de piata functionala. Purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet, a declarat pentru Realitatea TV, ca este vorba despre "o chestiune normala, specifica unui capitalism bazat pe o economie de piata functionala. O moneda variaza fata de cealalta in paliere stabile, fiind o stabilitate relativa si nu o fixitate".
Analistii economici sustin ca scaderea vertiginoasa a leului se datoreaza cererii mari de valuta. Investitorii straini au cumparat agresiv valuta, in mare parte pentru a achita importurile consistente facute in perioada sarbatorilor.
Cine pierde si cine castiga din deprecierea leului
Cei mai mult pierd cei care au de platit rate la creditele in euro, insa deprecierea leului nu ii va afecta doar pe cei care s-au imprumutat in valuta. Pretul tuturor bunurilor din import va reflecta cresterea monedei unice europene si a dolarului american. Prin urmare, produsele de import vor fi mai scumpe.
Cei care vor avea cel mai mult de castigat de pe urma monedei nationale sunt exportatorii. Mai exista o categorie care priveste cu satisfactie deprecierea leului - este vorba despre angajatii acelor companii care platesc salariile in euro.
Analistul Ilie Serbanescu, citat de Radio Romania Actualitati, sustine ca din deprecierea leului ar castiga intreaga economie: un leu mai slab reduce deficitul de