Bucureştiul a fost mereu un magnet pentru provinciali. Sute de mii de oameni din toată ţara au luat drumul Capitalei, atraşi de mirajul banului, al culturii şi distracţiei.
Capitala României a fost mereuun magnet pentru provinciali.Sute de mii de oameni au luatcalea Bucureştiului, în specialdupă 1990, atraşi de mirajul banului.Nu toţi au reuşit. Mulţi însă spun cămerită. Iar specialiştii cred că Bucureştiul este „buricul pământului“ înRomânia din motive economice evidente,culturale şi dintr-o tradiţie acentralizării care caracterizează societăţile în curs de dezvoltare.
Multe dintre personalităţile pe careastăzi le cunoaştem poate că nu ar fiajuns nicăieri dacă nu era oraşul acesta,cu mizeriile şi apăsarea, dar şi noroculcare te pândeşte de la fiecare colţ. ElenaUdrea a venit pentru oportunităţi,Simona Pătruleasa pentru că „aici fierbcazanele“, Corneliu Porumboiu a căutato carieră în afaceri şi a dat de regie, iarpe omul de afaceri Cătălin Mahu l-aatras tumultul oraşului.
„Bucureştiul e cu multpeste alte zone“
Sociologul Alfred Bulai crede că migraţia românilor din provincie ţine defaptul că România este o societate încănedezvoltată economic. „Cultura noastrăe marcată de un centralism foarteimportant, totul gravitează în jurulCapitalei. În general, când o societate sedezvoltă, îşi estompează centralismul.E cazul Italiei, de exemplu, unde suntfoarte multe alte oraşe mari importanteîn afara Romei. Sau Statele Unite, sauCanada. Dezvoltarea dezmembreazăcentralizarea. Există totuşi o bază realăa acestui fenomen. E de înţeles de cevin oamenii la Bucureşti, dacă ne gândimla toate instituţiile, evenimenteleculturale. Cantitativ, vom vedea căBucureştiul e cu mult peste alte zone“,spune acesta.
Influenţele acestui fenomen suntdintre cele mai diverse, crede sociologul:„Dacă ne gândim numai la serialele,soap-operas, r