Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), care reuneste principalii administratori de pensii private obligatorii din Romania, a trimis vineri o scrisoare deschisa catre autoritatile romane, in care isi arata nemultumirea fata de propunerea de introducere, in mod neasteptat, a unui randament minim anual garantat in legislatia romaneasca. Actiunea este o reactie la solicitarea facuta, saptamana aceasta, de mai multe ONG-uri, care au atentionat ca negarantarea unui randament minim in pas cu inflatia va afecta pe termen lung valoarea contributiilor la pensiile private.
Administratorii sustin ca argumentele ONG-urilor sunt gresite si ca vor sesiza organismele UE, in cazul in care acum, dupa ce s-au realizat investitii semnificative in sistemul de pensii, Romania schimba regulile jocului.
Sistemul de pensii din Romania impune deja prea multe conditii
Reprezentantii Asociatiei, formate din 21 de membri printre care banci, companii de asigurari si administratori de fonduri de pensii private, sustin ca argumentele prezentate in scrisoarea ONG-urilor sunt gresite, facandu-se confuzie intre doua sisteme de pensii - sistemul de pensii de tip beneficii definite si sistemul de tip contributii definite (acesta din urma fiind implementat in Romania).
Tarile date ca exemplu in scrisoarea ONG-urilor au sisteme care spre deosebire de cel din Romania nu impun niciun fel de limitari privind comisioanele percepute de administrator si structura de active in care sunt investiti banii participantilor. In Romania sistemul impune administratorilor atat niveluri maxime de comisioane, cat si o structura fixa de active in care pot fi investiti banii participantilor.
"In conditiile in care comisioanele sunt limitate prin lege, este greu de inteles cum impunerea unei garantii privind un nivel minim garantat al randame