În urmă cu câteva zile, câteva organizaţii ale societăţii civile au publicat o scrisoare deschisă în care cereau câtorva instituţii ale statului şi şefilor de partide partlamentare introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii (pilonul II), egal cu rata anuală a inflaţiei.
În urmă cu câteva zile, câteva organizaţii ale societăţii civile au publicat o scrisoare deschisă în care cereau câtorva instituţii ale statului şi şefilor de partide partlamentare introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii (pilonul II), egal cu rata anuală a inflaţiei, motivând că acoperirea acestei garanţii trebuie să cadă în sarcina administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii. În faţa acestei propuneri, Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP), unul dintre destinatarii scrisorii, nu are însă nici o reacţie şi nici nu pare să dea importanţă unei solicitări care, dacă ar fi adoptată, ar schimba substanţial piaţa pensiilor private din România.
La cererea Jurnalului Naţional, CSSPP a declarat, vag, că "în prezent există o propunere legislativă care are în vedere şi reglementarea modului de garantare a randamentelor la pensiile administrate privat" şi că "CSSPP îşi va prezenta punctele de vedere la dezbaterile din Comisiile parlamentare".
NEINFORMAŢI? În afară de faptul că "există" această propunere, departamentul de comunicare al CSSPP nu cunoaşte nici măcar numărul de înregistrare al actului, îndemnându-ne să căutăm pe site-ul Senatului. De altfel, Comisia a fost criticată în numeroase rânduri tocmai pentru lipsa de informare a publicului. Cu câteva săptămni înainte de începerea procesului de aderare pentru Pilonul II, un sondaj arăta că peste 80% dintre români nu ştiau nimic despre pensiile private.
Propunerea de modifica