Directorul Directiei de investigare a fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), comisarul sef Dan Bucur, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Bistrita, ca obtinerea creditelor pentru nevoi personale in mod fraudulos a devenit o practica extinsa in Romania.
El a spus ca fiecare inspectorat judetean de politie a inregistrat cel putin 10 cazuri de acest gen, transmite corespondentul NewsIn. Comisarul sef Dan Bucur a declarat ca, desi nivelul prejudiciului pe fiecare fapta nu este foarte ridicat, acordarea creditelor pentru nevoi personale obtinute in mod fraudulos a devenit un fenomen.
"Sunt numeroase grupuri care au folosit documente false provenind de la firme fantoma sau care nu au nicio legatura cu acesti indivizi si au obtinut credite bancare pana-n 10.000 de euro fiecare", a spus Bucur, care a precizat insa ca prejudiciul real este greu de cuantificat fiindca politistii comunica destul de greu cu reprezentantii bancilor.
Potrivit sursei citate, anul trecut, la nivel national, s-a inregistrat o crestere cu 5% a fraudelor economice. "E nesemnificativ. S-a imbunatatit calitatea actului pe care-l prestam fiind indreptat, in special, spre marea criminalitate sau domenii ale criminalitatii de mare tehnicitate si complexitate a comiterii. in principal, ne-am indreptat spre protejarea mediului de afaceri, achizitiile publice au facut obiectul atentiei noastre in sanatate, invatamant si imbunatatiri funciare. De asemenea, privatizarea si post-privatizarea ridica probleme complexe in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor contractuale", a spus sursa citata.
Comisarul sef Dan Bucur a participat, la Bistrita, la sedinta de bilant anual a Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nasaud.
Directorul Directiei de investigare a fraudelor din cadrul Inspectoratului