Drogurile pot fi procurate din orice zona a Capitalei, dar si din farmacii, cum e cazul amfetaminelor, spre deosebire de anii trecuti, cand traficul era specific anumitor cartiere bucurestene, iar, in plus, fenomenul de consum a inceput sa fie intalnit si in mediul rural, avertizeaza specialistii.
"Capitala se afla pe primul loc in randul consumatorilor de droguri, acestea putand fi procurate din toate zonele orasului, dar si printr-un telefon dat unui distribuitor care vine cu drogurile la domiciliu", a declarat, sambata, la Realitatea Tv, medicul psihiatru expert in toxicomanii Cristian Bellu Bengescu. El a mentionat ca in Bucuresti, ultima statistica indica 24.000 de consumatori injectabili, dependenti, iar numarul acestora este in crestere.
De asemenea, amfetaminele (n.r. - medicamente cu efect stimulant asupra sistemului nervos central) la care se ajunge, in general foarte greu, in baza unor retete speciale, pot fi cumparate destul de usor, fiindca "exista cai de a ocoli reteta". Mai grav este ca parintii care vad in ce hal sufera copilul se duc si ii cumpara acestuia drogurile necesare pentru a-i calma suferinta.
Un fenomen ingrijorator este, in opinia lui Bengescu, si faptul ca a inceput sa se constate "din ce in ce mai mult" consumul de droguri in mediul rural. "A venit unul mai istet de la oras, le-a dat sa guste si asa s-a creat dependenta. Unul dintre ei merge, o data pe saptamana, in oras, sa cumpere heroina", a spus medicul. Bengescu a explicat ca, de foarte multa vreme, Romania nu mai este o tara de tranzit, ci o tara de consum.
"Anul 1995 a fost primul an in care s-au inregistrat pacienti dependenti de droguri la unitatile spitalicesti, dar, in urma anamnezelor unora dintre acesti pacienti, efectuate la Spitalul Alexandru Obregia, a reiesit ca ei incepusera consumul din anii 1991/1992", a explicat Bengesc