In acest an, asupra preturilor locuintelor noi se vor exercita o serie de presiuni care ar putea determina scumpiri de 10-15% si chiar de 20%, apreciaza expertii imobiliari.
Eugen Paternic, director al City Expert, a conturat cateva dintre cauzele scumpirilor: plata TVA de catre constructori si de cumparatorii locuintelor, cresterea salariilor muncitorilor (de la 570 lei in 2007, la 800 de lei in 2008) si scumpirea terenurilor destinate ansamblurilor rezidentiale. "Locuintele noi se vor scumpi deoarece componentele pretului cresc. Acestea sunt: pretul terenului, costul constructiei, costul materialelor, costul manoperei si costurile de marketing", a spus, la randul sau, Sorin Lacusta, director de proiecte la compania imobiliara Regatta.
"Constructorii se intreaba automat daca sa mai vanda - din moment ce trebuie sa plateasca o taxa de profit plus TVA - de teama ca nu isi vor acoperi cheltuielile", a spus Paternic. El a aratat ca investitorii care dezvolta ansambluri rezidentiale se gandesc deja sa nu mai vanda, ci sa inchirieze apartamentele.
Terenurile vor influenta si ele piata locuintelor. "Pretul platit de dezvoltatorii imobiliari pentru a achizitiona terenuri va conduce la marirea pretului imobilelor. In interiorul Bucurestiului, terenurile ramase neconstruite sunt putine iar pretul, de cele mai multe ori speculativ, cerut de proprietari, este mult peste nivelul pietei", a aratat Paternic.
Integral in Romania Libera In acest an, asupra preturilor locuintelor noi se vor exercita o serie de presiuni care ar putea determina scumpiri de 10-15% si chiar de 20%, apreciaza expertii imobiliari.
Eugen Paternic, director al City Expert, a conturat cateva dintre cauzele scumpirilor: plata TVA de catre constructori si de cumparatorii locuintelor, cresterea salariilor muncitorilor (de la 570 lei in 2007, la 800 de lei in