Sir Edmund Hillary, omul care a îngenuncheat cel mai înalt vârf muntos al lumii, s-a stins ieri din viaţă, la vârsta de 88 de ani, în urma unei crize cardiace. Hillary şi-a primit titlurile de nobleţe din partea Coroanei britanice când încă nu apucase să termine coborârea de pe vârful din Himalaya. Este considerat unul dintre cei mai mari exploratori ai secolului XX. Sir Edmund Hillary, neozeelandezul care a reuşit să atingă primul vârful Muntelui Everest, s-a stins din viaţă ieri, la 88 de ani, pregătindu-şi carabele şi pioleţii către ascensiunea finală: cerurile.
La 33 de ani, apicultorul din Noua Zeelandă, pasionat de căţărări pe munţii cei mai înalţi din lume, a stabilit o premieră la care tânjeau mulţi: atingerea celui mai înalt vârf al lumii, Everestul. Cei 8.848 de metri ai colosului din Nepal au fost parcurşi în cadrul unei expediţii britanice care dorea obţinerea acestui trofeu râvnit de toţi marii exploratori şi căţărători din lume. Edmund Hillary a fost cooptat să participe la expediţia britanică, fiindu-i repartizat de liderul expediţiei, John Hunt, un partener provenind din etnia locală sherpa, Tenzing Norgay. Cei doi au parcurs distanţa până în vârful muntelui la concurenţă cu o altă echipă desemnată să încerce atingerea celui mai înalt punct de pe planetă, Tom Bourdillon şi Charles Evans. Însă aceştia din urmă au fost nevoiţi să abandoneze temerara căţărare, din cauza unor defecţiuni iremediabile la tuburile de oxigen ale lui Evans. La 29 mai 1953, Edmunt Hillary îi făcea prietenului său sherpa, Tenzing Norgay, celebra poză pe vârful "lumii". Cei doi reuşiseră ceea ce nu mai reuşise nimeni până atunci: cucerirea Everestului.
PRINTRE ADMIRATORI. Sir Edmund Hillary, prezent Nepal 2003, la aniversarea a 50 de ani de la ascensiunea pe EverestSIMBOLISTICA. Hillary nici nu apucase bine să coboare abrupţii vers