Mestecatul excesiv de gumă de mestecat fără zahăr duce la apariţia diareei şi la slăbirea excesivă, relevă un studiu efectuat la Spitalul Universitar din Berlin, Germania. Principala cauză o reprezintă sorbitolul. Acesta este un îndulcitor artificial care se foloseşte cu preponderenţă în cazul gumei de mestecat. Atunci când sorbitolul ajunge în corp, în cantităţi excesive, provoacă diareea. Sorbitolul este folosit şi pentru alimentele care sunt destinate bolnavilor de diabet. Cercetătorii germani au declarat că, deşi pe pachetele de gumă de mestecat există avertizări asupra efectului laxativ, mulţi oameni nu iau în considerare acest lucru.
Mai mult, ei au constatat că 20 de gume pe zi sunt suficiente pentru ca un adult să aibă probleme la stomac. Pentru cercetările lor, savanţii au efectuat studiul pe doi pacienţi. Unul dintre pacienţi era o femeie de 21 de ani. Timp de opt luni, femeia s-a confruntat cu dureri mari de stomac, până când medicii au realizat că acest lucru era cauzat de consumul excesiv de gumă de mestecat. Mai mult, în cele opt luni, femeia a slăbit 11 kilograme şi avea o greutate cu mult sub cea normală. Al doilea pacient a manifestat aceleaşi simptome, însă medicii au constatat că acesta slăbise 22 de kilograme.
Ambele persoane consumaseră pe o perioadă îndelungată aproape 30 de grame de sorbitol pe zi. Trebuie specificat că o gumă are 1,25 grame de sorbitol. De îndată ce s-a renunţat la consumul de gumă de mestecat, cei doi şi-au revenit la normal şi au început să ia în greutate. Cercetătorii au vrut să atragă atenţia asupra consumului excesiv de gumă şi le recomandă „amatorilor” să ia în serios avertismentele de pe pachete. Studiile făcute pe parcursul ultimilor 20 de ani au arătat că un consum mare de polioli, o categorie de substanţe din care face parte şi sorbitolul, are efecte laxative. Mai mult, este bine ca mestecatul de gumă