De-a lungul timpului, colectionarea vinurilor de mare valoare a constituit o pasiune pentru adevaratii cunoscatori. Nu oricine isi cultiva aceasta pasiune si ajunge sa detina o colectie personala de vinuri asezata frumos intr-un loc special. Cei mai infocati insa ajung sa-si amenajeze o crama.
De la dorinta pana la realizarea constructiei cramei personale drumul este pavat cu lemn si piatra naturala si mai ales multa-multa pasiune, principala conditie fiind disponibilitatea spatiului in care aceasta sa poata fi amenajata.
Alegerea spatiului
Foarte multi romani isi pastreaza vinul in vitrina din sufragerie, in bucatarie, garaj, debara sau pe balcon. Locurile nepotrivite de depozitare agreseaza insa vinul, s-l reduc intr-un final la stadiul de otet. Diferentele de temperatura il ucid. Coltul de casa cel mai potrivit pentru a amenaja crama ar fi subsolul, pivnita sau demisolul locuintei, importanta fiind respectarea unor minime condtii de temperatura, umiditate si luminozitate. Pivnitele pot fi semiingropate sau ingropate, in coasta dealului sau sub casa de locuit. Cel mai des, vinoteca personala este organizata in pivnita de sub casa. Pot fi alese si alte locuri, dar pentru perioade mai scurte, nu pentru o invechire de durata.
Pastrarea vinului
In cazul in care conditiile de pastrare din pivnita sunt corespunzatoare, atunci vinul in sticla de vin au loc complexele procese chimice si biochimice, care duc la invechirea vinului si augmentarea calitatii lor. Vinul este un produs fragil care trebuie pastrat in anumite conditii pentru a se exprima pe deplin si bonifica. De aceea, la proiectarea si construirea pivnitei se impune o atentie deosebita, fiind obligatorie conlucrarea stransa intre proiectant si tehnolog. O crama trebuie sa includa o pivnita pentru vinuri noi, o pivnita pentru vinuri vechi si o vinoteca de colectie. O contributie