Era o vreme, prin timpurile de pionierie ale televiziunii prin cablu, cand milioane de romani primeau, vrand - nevrand, prin intermediul televiziunii publice, o portie de zece minute de gramatica. Profesorul George Pruteanu insista, prin emisiunea "Doar o vorba sat-i mai spun", sa descalceasca incalcelile limbii romane, pe un limbaj numai bun si pentru doctul cititor de Patapievici, si pentru lacatusul aruncator prin bucatarie de fasole negatita ca lumea.
Toate emisiunile alcatuiesc in forma arhivata un mini-ghid deloc greu de parcurs al folosirii corecte a limbii romane si sunt de gasit pe site-ul www.pruteanu.ro. Veti gasi, cu siguranta, printre "pastilele de gramatica" comprimate pe site, chestiuni inedite, cum ar fi faptul ca un enunt de genul "La sedinta toti tatii tac" e o cacofonie perfecta, ca si "Mama mea m-a mascat", pe langa clasicele citate culese de Pruteanu din presa, de tipul "o statistica care", "crede dl. Raveica ca", "a facut ca colectivizarea", "sa defineasca calitatea", "procedeaza ca Calinescu", "sa porneasca cand".
E drept, sunt cativa ani de cand emisiunea a disparut subit, iar limba romana a mai evoluat. Se poate afla astfel, nicidecum de pe site-ul Academiei, ci de pe cateva site-uri mondene, ca a aparut o a patra cacofonie acceptata in limba romana, pe langa traditionalele tactica cavalereasca, Biserica Catolica si Ion Luca Caragiale. E vorba, evident, de Monica Columbeanu. Si sa nu se uite si celebra manea facatoare de furori in urma cu ceva ani : "Fato, cat io te iubesc/ Ca ca tine nu gasesc".
Era o vreme, prin timpurile de pionierie ale televiziunii prin cablu, cand milioane de romani primeau, vrand - nevrand, prin intermediul televiziunii publice, o portie de zece minute de gramatica. Profesorul George Pruteanu insista, prin emisiunea "Doar o vorba sat-i mai spun", sa descalceasca incalcelile limbii romane, pe un lim