Desi functioneaza, teoretic, de aproape doua luni, Agentia Nationala de Integritate (ANI) nu este capabila, deocamdata, sa controleze averea vreunui demnitar, chiar daca au inceput deja sa apara primele sesizari. Vicepresedintele ANI, Alexandru Macovei, sustine ca institutia se lupta sa se puna pe picioare, duce lipsa de bani, dar si de inspectori de integritate.
Evenimentul zilei Legea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) a intrat in vigoare la sfarsitul lui noiembrie, in urma cu aproape doua luni, cand ar fi trebuit sa fie deja functionala. S-a intamplat acest lucru?
Alexandru Macovei: In acest moment, ANI nu are presedinte. Ca sa va faceti o idee clara, dupa ce am castigat concursul din luna septembrie, eu am depus juramantul la Senat abia pe 5 noiembrie, ca vicepresedinte. Din acel moment nu am putut face nimic decat sa stau si sa ma uit la cladire, pentru ca nu puteam sa accesez bugetul.
Singurul ordonator de credite prevazut de lege este presedintele, iar eu, ca vicepresedinte, nu aveam aceasta atributie. Guvernul a dat o ordonanta de urgenta pe 8 decembrie si mi-a dat acces la buget. Abia pe 10 decembrie am putut sa incep sa fac plati, sa cumpar scaune, birouri, calculatoare, laptopuri, softuri... Cladirea mi-a fost predata goala.
In acest moment, aveti oameni cu care sa puteti lucra?
Exista doua categorii de angajati. Cei de la cabinetul presedintelui si vicepresedintelui au fost oamenii cu care am inceput efectiv, adica sa caut oferte pe internet, am maturat, am spalat geamuri... Apoi, cam in jurul datei de 20 decembrie, ANAF si Ministerul Justitiei au detasat 10 oameni.
Ei au organizat procedurile de achizitii publice si se ocupa si de resurse umane, comunicare sau monitorizarea presei. In ianuarie au mai venit de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici trei persoane care ne vor aj