Piramide, restaurante panoramice şi hoteluri de lux pe piscurile Alpilor.
Compania elveţiană Zermatt Mountain Cableways inten- ţionează să construiască o piramidă de oţel şi sticlă, înaltă de 117 metri, chiar pe vârful Klein Matterhorn, din apropiere de Zermatt, „împingându-l“ astfel la o altitudine de peste 4.000 de metri. Potrivit Reuters, costul ambiţioasei construcţii va fi de 65 de milioane de franci elveţieni, aproape 56 de milioane de dolari.
Hotelurile şi restaurantele din interiorul complexului vor fi presurizate, din cauza aerului rarefiat, astfel încât turiştii vor intra şi ieşi prin cabine de egalizare a presiunii atmosferice. Vizitatorii vor urca în vârf cu lifturi exterioare şi, deoarece structura va fi uşor înclinată, platforma de observare principală din vârf va părea că este construită „în aer“.
Pe Klein Matterhorn, înalt de „numai“ 3.883 de metri, vântul bate puternic şi neîncetat, iar temperaturile pot atinge -30 grade Celsius. Dar cei ajunşi aici au parte de un peisaj absolut uluitor, de pe pisc putând fi văzute jumătate din cele 76 de culmi alpine înalte de peste 4.000 de metri, inclusiv „fratele cel mare“, Matterhorn (4.478 metri).
Daniel Luggen, directorul de marketing al Zermatt, spune că în complex vor exista mai multe hoteluri, restaurante, un cinematograf, săli de conferinţe şi o piscină. Competiţia între staţiunile alpine este mai acerbă decât oricând, apreciază Hans-Kaspar Scharzenbach, directorul turistic al oraşului elveţian Arosa.
Pentru a face faţă concurenţei vecinilor St. Moritz, Davos, Klosters şi Ischgl, municipalitatea din Arosa l-a angajat pe renumitul arhitect Mario Botta în scopul de a proiecta „cea mai spectaculoasă staţiune din Europa“. O altă staţiune alpină, Weisshorngipfel (2.653 metri altitudine), lucrează la un complex hexagonal din oţel şi lemn, în care