Rolul musulmanilor în Europa şi atitudinea europenilor faţă de Islam reprezintă o prioritate pe agenda Uniunii Europene. În acest context, de câteva zile există Carta musulmanilor din Europa, document semnat la Bruxelles de 400 de grupuri din cadrul acestei comunităţi, relatează EUObserver.
Textul detaliază responsabilităţile dar şi drepturile musulmanilor în cadrul societăţii europene. „Carta este un mesaj pentru guverne şi pentru restul societăţii, însă este adresat şi musumanilor din Europa. Ea descrie modul în care ar trebui să acţionăm, ca cetăţeni optimişti în societăţile în care trăim, astfel încât să nu fim o ameninţare“, a declarat Ibrahim Elzayat, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Organizaţiilor Islamice din Europa (FOIE).
Ideea unei Carte a apărut în 2000, iar atentatele de la 11 septembrie 2001, din SUA, au dat un impuls proiectului. FOIE a format un comitet care să schiţeze un proiect al Cartei în care să fie stabilite principiile generale pentru o mai bună înţelegere a Islamului de către non-musulmanii europeni, relatează Mediafax.
Textul menţionează şi paşii elementari ce trebuie urmaţi pentru integrarea musulmanilor în societatea europeană. Documentul conţine 26 de puncte, cu un număr de clauze menite să spulbere miturile privind legăturile dintre Islam şi violenţă, dar şi să clarifice semnificaţia unor termeni precum „Jihad“.
În accepţiunea documentului, „termenul Jihad, întâlnit în textele islamice, înseamnă să depui toate eforturile pentru bine, începând de la reanalizarea propriei persoane până la propovăduirea adevărului şi justiţiei în rândul oamenilor“. (A.M.M.)
Rolul musulmanilor în Europa şi atitudinea europenilor faţă de Islam reprezintă o prioritate pe agenda Uniunii Europene. În acest context, de câteva zile există Carta musulmanilor din Europa, document semnat la Bruxelles de 400 de grupuri din cad