Premierul i-a răspuns preşedintelui prin fax, după ce aproape două zile nu a putut fi contactat printr-un sistem special de comunicaţii.
Aproape două zile, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a fost de negăsit pentru preşedintele Traian Băsescu, deşi primii doi oameni în stat dispun de cele mai performante mijloace de comunicaţii. Pe fondul tensiunilor legate de respingerea Noricăi Nicolai, nici firul scurt, la care legăturile se fac în câteva secunde, nici mesajele la cabinet sau aghiotant, nici sistemul de telefonie mobilă nu au reuşit să stabilească, de joi seara până sâmbătă, legătura dintre preşedinte şi premier.
Prin evitarea telefoanelor şi mesajelor de la Cotroceni, premierul Tăriceanu a adoptat săptămâna trecută o tactică similară cu cea a lui Radu Vasile, în decembrie 1999, crede consilierul prezidenţial Cristian Preda. La acea vreme, Vasile a refuzat să-i răspundă la telefon preşedintelui Emil Constantinescu, înainte de întâlnirea cu liderii partidelor parlamentare unde urma să i se ceară demisia.
Mesajele, „pierdute“ între palate
Potrivit filmului evenimentelor, reconstituit de „Evenimentul zilei“, prima legătură între Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria s-a încercat joi seara, imediat după ce Tăriceanu şi-a încheiat declaraţia de presă în care explica faptul că, în ceea ce priveşte portofoliul Justiţiei, nu are nimic de negociat cu Băsescu. După mai multe încercări eşuate, aghiotantului premierului, care potrivit regulilor de securitate nu poate fi la o distanţă mai mare de 3-4 metri de acesta, i lăsat mesajul că preşedintele aşteaptă un telefon.
Un mesaj similar a fost primit la cabinetul primuluiministru, însă de fiecare dată răspunsul a fost că şeful guvernului nu este disponibil momentan. Potrivit unor surse beneficiare ale reţelelei de telecomunicaţii speciale, care include şi aşa-numi