Peste 83.000 de muncitori, in mare majoritate calificati, sunt cautati de angajatorii din Romania. O treime dintre locurile de munca incluse in statistica oficiala a deficientei fortei de munca (realizata pe baza datelor centralizate la sfarsitul lunii octombrie 2007) sunt in constructii, tocmai domeniul in care Romania a exportat cea mai multa forta de munca in Spania si Italia. De altfel, Ministerul Muncii se gandeste chiar sa organizeze burse ale locurilor de munca in cele doua tari, pentru a-i convinge pe romanii calificati in constructii sa se intoarca acasa.
Citeste si: - Reducere la permisele de munca pentru straini - Burse pentru repatrierea muncitorilor din Spania si Italia - Sindicatele: munca dura, castig prea mic - Solutii din Polonia, Slovacia si Bulgaria
In acest timp, sindicalistii ii acuza pe reprezentantii autoritatilor ca ingreuneaza accesul somerilor la cursuri de recalificare si pe cei ai angajatorilor ca nu sunt interesati sa se implice in rezolvarea situatiei de pe piata de munca romaneasca.
Potrivit datelor comunicate de Ministerul Muncii, cele peste 83.000 de locuri de munca au fost comunicate in mod repetat ca fiind vacante si sunt considerate "greu ocupabile", reprezentand baza estimarilor privind deficitul de forta de munca.
SE CAUTA CROITORUL DE LOHN, CONSTRUCTORUL DIN SPANIA SI VANZATORUL DE BUTIC
Dintre sectoarele economice care se confrunta cu lipsa de forta de munca se detaseaza constructiile, cu o estimare de deficit de 27.793 de locuri de munca, ceea ce reprezinta 33,2% din total, si fabricarea articolelor de imbracaminte, aranjarea si vopsirea blanurilor (9.765 locuri de munca), cu 11,66% din total .
85% dintre locurile de munca greu ocupabile se regasesc in sectoarele constructii, confectii textile si incaltaminte, industria altor mijloace de transport, industria a