Piata fortei de munca va continua sa dicteze cresteri salariale in toate domeniile la nivel mondial in acest an. Datorita fluctuatiei de personal si problemelor pe care le ridica recrutarea si retentia talentelor in companii, managerii vor prefera sa creasca salariile si sa diversifice beneficiile. Acest lucru nu pentru ca profesionistii ar fi mai buni ca niciodata, ci pentru ca piata o cere.
"Majoritatea managerilor din lume se lupta cu stabilirea salariilor in functie de performanta, deoarece sefii lor incearca sa evite conflictele. Cu alte cuvinte, resimtindu-se o nevoie tot mai mare de arhitecti de sistem cu experienta, de avocati pe segmentul de proprietate intelectuala si profesionisti in audit, managerii sunt dispusi sa evite conflictele care ar putea determina talentele sa plece", spune consultantul in resurse umane Roberta Chinsky Matuson, presedinte al Human Resource Solutions, companie americana de recrutare si selectie, citata de Monster.com, cel mai mare jucator de pe piata de recrutare online la nivel mondial.
Iar aceasta realitate ar putea duce la scaparea de sub control a ritmului de crestere salariala estimat pentru 2008. Cresterea salariilor in functie de piata si nu pe baza performantelor profesionale devine greu de gestionat daca se ia in considerare faptul ca problemele cu care se confrunta piata fortei de munca la nivel mondial nu vor disparea, iar tentativa de a le solutiona prin astfel de metode poate doar sa intarzie si chiar sa impiedice rezolvarea lor.
Cu un avans al salariului mediu net estimat la 11,5%, Romania se numara printre tarile cu cele mai mari cresteri salariale din lume, fiind depasita de tari ca Venezuela, unde sunt estimate cresteri de pana la 26%.
In 2008, privilegiatii cresterilor salariale de pe piata locala vor fi muncitorii necalificati, ale caror salarii vor creste cu pana la 15%. In ceea ce p