De la inceputul acestui an, leul a pierdut nu mai putin de 2% din valoare in raport cu moneda europeana, adica aproximativ o treime din cat a pierdut in tot anul 2007. Recordul negativ este cu atat mai spectaculos cu cat a fost atins in doar 7 zile de tranzactionare.
Anul 2008 a debutat cu o majorare a dobanzii de politica monetara de la 7,5% la 8%, ceea ce a produs o agitatie pe piata monetara romaneasca. Desi analistii se aratau sceptici ca, in urmatoarea perioada, moneda nationala va depasi plafonul de 3,7 lei pentru un euro, acest lucru s-a intamplat in debutul sedintei de tranzactionare de luni. Totusi, reprezentantii BNR spun ca situatia ar deveni ingrijoratoare doar daca s-ar mentine pe termen mai lung un astfel de curs.
"Eu cred ca batalia fost pentru strapungerea plafonului de 3,6 lei/euro si batalia a fost castigata. Nu stiu daca va fi strapuns plafonul de 3,7 lei.
Atata vreme cat eu consider ca sunt tatonari, chiar daca sunt tatonari mai fulminante, e o chestiune care preocupa BNR. Ingrijorare ar fi daca s-ar intampla ceva de continuitate", a explicat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu.
Banca Nationala a Romaniei a anuntat, vineri, un curs de referinta de 3,6621 lei/euro, in coborare cu circa doi bani. Pentru moneda americana, referinta a fost de 2,4788 lei, fata de 2,5079 in ziua precedenta.
Pe piata monetara, dobanzile la depozitele cu scadenta la o zi se plaseaza la 7,5-8%, iar cele pentru plasamentele la o saptamana sunt de 7,7-8,2%.
Banca Nationala a majorat dobanzile pe care le acorda bancilor comerciale pentru sumele constituite ca rezerve minime obligatorii, de la 2,35 la suta la 2,50 la suta la rezervele in lei si de la 1,15 la suta la 1,35 la suta la cele in euro. Rata anuala a dobanzii pentru rezervele minime obligatorii in dolari a fost