Specialiştii în resurse umane spun că angajaţii din România acceptă să muncească ore în şir pentru venituri suplimentare şi aprecieri din partea şefilor. Sursa: Foto: Hepta
Potrivit unui sondaj realizat de BestJobs, joburile a peste 30% dintre respondenţ i presupun munca în weekend. Indiferent că au funcţii de top sau că sunt simplii lucrători, românii muncesc pe rupte pentru că vor să obţină cât mai mulţi bani. De asemenea, rezultatele unui alt sondaj BestJobs spun că 13,58% dintre români lucrează suplimentar acasă, în fiecare weekend. Andreea S. din Bucureşti are 27 de ani şi este lucrător comercial.
Ea spune că lucrează două weekenduri pe lună, chiar şi trei. „Stau cu chirie şi am un copil de 5 ani. Chiar dacă îmi este foarte greu, prefer să lucrez la sfârşit de săptă mână pentru că aceste zile sunt plătite dublu. A renunţa la ele sau chiar la job ar echivala cu pierderea stabilităţii financiare. Practic, am siguranţa zilei de mâine“, se justifică tânăra.
Cristina Fedorovici, senior consultant al companiei Advice Human Resources, este de părere că principalele două motive pentru care angajaţii merg la serviciu sâmbăta şi duminica sunt banii şi cariera. Şi salariile, care sunt destul de mici, îi reţin pe foarte mulţi peste program.
„Conform legislaţiei, orele suplimentare se plătesc. În funcţie de politica fiecărei companii pentru timpul petrecut în plus la slujbă angajatul va primi 100% pe o oră lucrată în plus sau chiar şi 200%. În aceste condiţii, la sfârşitul lunii, în loc de un salariu, va lua două sau chiar trei, în funcţie de cât de mult a stat la job. Deşi devin sclavii propriilor joburi, angajaţii au satisfacţii financiare“, explică Mihaela Forgaciu, membră în boardul Clubului HR România.
Tinerii vor să se pună bine cu şeful
Dorinţa de promovare rapidă şi apreciere din partea ş