Cele mai multe modificări ale notelor au fost la Limba şi literatura română
Profesorii corectori vor da note explicative pentru superficialitate
Contestaţiile elevilor claselor a VII-a şi a VIII-a la tezele cu subiect unic scot la lumină derapaje la corectarea lucrărilor. În judeţul Suceava, recorectarea a dus, în peste 200 de cazuri, la modificarea notei iniţiale, prin scăderea sau creşterea, cu peste 0,5 puncte, sau chiar cu peste un punct. Din cele 640 de contestaţii înregistrate, în urma reanalizării lucrărilor, 256 de note au fost schimbate, cea mai gravă situaţie fiind la Limba şi literatura română. La această disciplină, numai la clasa a VIII-a, au fost modificate 108 note din cele 261 contestate, astfel că 66 de note au fost modificate cu 0,5 până la 1 punct, iar 42 cu peste 1 punct. Şi la clasa a VII-a, au fost depuse 117 contestaţii la Limba şi literatura română, în 41 de cazuri, nota fiind schimbată.
La Bistriţa-Năsăud, nu mai puţin de 40% din notele de la tezele unice, pe care elevii le-au contestat, au fost şi ele modificate, majoritatea în favoarea copiilor. Din cele 272 de note contestate, au fost modificate 105. Inspectorul şcolar, Monica Halaszi, a precizat că 84 de note au fost mărite de comisiile de recorectare, iar 7 au fost scăzute. Tot la Limba şi literatura română, nemulţumirile elevilor s-au dovedit a fi justificate, din cei 63 de elevi de clasa a VII-a, care au contestat notele primite, 24 au obţinut note mai mari, iar 3 mai mici. La clasa a VIII-a, aceeaşi situaţie. Din cei 113 elevi care au formulat contestaţii pentru nota de la teza unica la limba şi literatura română, 52 au luat note mai mari, iar 4 mai mici.
Sancţiuni pentru profesorii corectori
Câteva zeci de elevi din Neamţ, au primit note mai mari cu până la 2,5 puncte în plus, faţă de nota primită iniţial. “Avem situaţii în care tezele au fost notate în