Criza politica creata de respingerea de catre Traian Basescu a numirii la Justitie a Noricai Nicolai se adanceste pe zi ce trece, fiind vehiculate de catre liderii politici si specialisti cateva variante pentru rezolvarea acesteia.
Cele mai intens discutate sunt sesizarea Curtii Constitutionale si trecerea prin Parlament a propunerii de numire a Noricai Nicolai la Justitie.
- CNSAS decide marti reverificarea Noricai Nicolai
- Basescu: nu voi semna niciodata decretul de numire al Noricai Nicolai
- PSD: Parlamentul nu trebuie implicat in litigiul cu Norica Nicolai
- Boc: Norica Nicolai nu e compatibila cu functia de ministru
Cea de-a doua varianta, la care a indemnat chiar presedintele Traian Basescu, este insa destul de periculoasa pentru cabinetul Tariceanu. In conditiile slabei sustineri parlamentare de care se bucura actualul guvern PNL - UDMR, Guvernul remaniat ce ar urma sa fie propus de Tariceanu ar putea sa cada cu brio la proba votului in Parlament.
"Nu voi semna niciodata decretul de numire al Noricai Nicolai in functia de ministrul al Justiei", a declarat presedintele Basescu, vinerea trecuta. Dupa aceea, a devenit si mai clar pentru toata lumea ca seful statului nu o va accepta vreodata in functie pe aceasta.
Mai mult, Norica Nicolai a fost tinta unor dezvaluiri facute de presedintele Basescu, care a sustinut public ca fostul procuror a instrumentat un dosar penal, in urma caruia o persoana nevinovata a fost condamnata si incarcerata.
Liberalii cauta acum solutii pentru a-i forta mana lui Basescu. Doua dintre posibilele variante sunt: sesizarea Curtii Constitutionale sau supunerea candidaturii Noricai Nicolai votului Parlamentului.
Prima solutie, aceea de a apela la Curtea Constitutionala, pare a fi preferata liberalilor. O decizie a magistrat