Omul de afaceri Ion Tiriac si invitatii sai au doborat aproximativ 200 de porci mistreti din crescatoria privata folosita odinioara de Nicolae Ceausescu.
O panglica ingusta de asfalt gri cu petice albastrii porneste din soseaua europeana care leaga Zalaul de Oradea. In mod obisnuit, drumul este pustiu. In fiecare ianuarie, de patru ani, insa drumul incepe sa fie strabatut de masini scumpe, care ar fi remarcate inclusiv pe bulevardele Parisului, nu doar in satele presarate in zona in care Campia de Vest isi prelinge degetele printre dealurile din vestul Mesesului. Unul dintre aceste sate este Balcul. Localitatea dateaza de pe vremea cruciadelor, iar pana de curand era cunoscuta doar prin castelul nobiliar, astazi transformat in castel de lux. De curand, Balcul a devenit cunoscut in toata lumea datorita vanatorilor organizate de omul de afaceri Ion Tiriac si la care participa VIP-uri din toata Europa.
Mostenitorii
Anul acesta, printre invitatii omului de afaceri s-au numarat Wolfgang Porsche, mostenitorul imperiului auto cu acelasi nume, precum si printul Dimitrie Sturdza, descendentul uneia dintre cele mai vechi familii boieresti din Romania, care a dat inclusiv domnitori ai Moldovei. In total, aproximativ 20 de persoane au fost invitate la partida de vanatoare din Balc. Oamenii au sosit pe aeroportul din Oradea cu cinci avioane private, inca de vineri seara. Sambata dimineata, ei s-au urcat in masini de teren cu geamuri fumurii si au pornit spre Balc. Aici, aproximativ 200 de sateni din localitatile Balc, Almasu Mare si Almasu Mic au fost angajati pe post de haitasi, transportatori ori vanatori, care aveau menirea sa protejeze haitasii. Oamenii s-au adunat, sambata dimineata, in fata portii din lemn sculptat care strajuieste intrarea pe nucleul domeniului privat de vanatoare. Domeniul din Balc are o suprafata de circa 15.000 hectare, din ca