In Serbia circula zilele acestea o gluma sinistra: "Rusia a pus capat razboiului rece cu America - asa ca-l continua Serbia", scrie publicatia americana NewsWeek, intr-uo analiza preluata de Rador. Avand in vedere situatia de ostilitate dintre cele doua foste superputeri referitor la Kosovo, s-ar putea ca aceasta apreciere sa fie aproape de adevar. Saptamana aceasta, Washingtonul se adreseaza dezbaterii Consiliului de Securitate al ONU privitor la Kosovo, avand alaturi majoritatea Europei occidentale, exercitand presiuni pentru independenta teritoriului.
Cititi analiza Newsweek:
Dar Parlamentul Serbiei a respins cu o majoritate coplesitoare desfasurarea unei misiuni impuse de UE in Kosovo si isi mentine, cu sprijinul Rusiei si al unei liste tot mai lungi de tari intre care China, Indonezia si Africa de Sud, refuzul de a se desparti de regiune - chiar daca, potrivit premierului Vojislav Kostunica, aceasta ar insemna amanarea convorbirilor de integrare in UE.
Se pare ca Serbia scapa metodelor UE. Pentru prima data, o tara europeana din afara UE nu se inghesuie sa fie primita, dimpotriva, prezinta pretentii proprii, insistand ca Europa sa continue negocierile referitoare la Kosovo pana la identificarea unei solutii convenabile pentru toate partile.
Pentru sarbii de rand, este o atitudine perfect logica. Cand privesc spre noii membri ai UE, Romania si Bulgaria, isi vad vecinii primiti in 2007 cu o infrastructura in prabusire si un venit mediu lunar mai mic decat cel pe care il au sarbii insisi. Intr-un recent sondaj de opinie, 75% din sarbi au respins renuntarea la Kosovo in schimbul integrarii in UE.
Acum, Serbia pretinde Europei sa se alinieze "noua sau impotriva noastra" in problema Kosovo si cateva state membre ale UE inclina spre pozitia Serbiei. Intre cei care se opun unei declarari unilaterale a independentei