Stocurile de acid folic din farmaciile muresene s-au epuizat de mai multe zile. sefa Colegiului Farmacistilor Mures, Iustina Vas, care lucreaza la o firma de distributie a medicamentelor, a declarat ieri ca autorizatia de punere pe piata a acidului folic a expirat. "Exista un gol de productie pentru ca acidul folic este produs de Sicomed, care a fost preluata de Zentiva, iar autorizatia de punere pe piata a expirat si producatorul trebuia sa ceara reautorizare, lucru care nu stiu daca s-a si intamplat", a declarat Vas. Potrivit acesteia, inca din luna octombrie a anului trecut s-a simtit o diminuare a stocurilor la distribuitori.
"Noi ca distribuitori, din octombrie am semnalat ca incep sa scada cantitatile din depozite si incet-incet s-au terminat resursele si in farmacii", a mai spus Iustina Vas, care este de parere ca si in cazul acidului folic farmacistii se confruntam cu aceeasi sutuatie ca si in cazul distonocalmului.
Zentiva a refuzat, o perioada, sa mai produca medicamentul, dupa care, in urma unei intelegeri cu Ministerul Sanatatii, productia a fost reluata, dar distonocalmul era mai scump.
Iustina Vas considera, insa, ca lipsa de pe piata a acidului folic poate fi suplinita cu alte medicamente. Ea a mai explicat ca nu exclude posibilitatea ca reluarea productiei de acid folic la Zentiva sa coincida cu majorarea pretului de vanzare a acestuia, in farmacii.
Organismul are nevoie de acid folic, una din vitaminele B, pentru a produce globulele rosii ale sangelui. Deficitul de acid folic la femeile care raman insarcinate poate determina nou-nascuti cu greutate mica la nastere sau cu anomalii congenitale, in special la nivelul creierului si a coloanei vertebrale. Lipsa de acid folic este asociata insa si cu boala Alzheimer, arteroscleroza, atacul de cord, osteoporoza, cancerul cervical si cancerul de colon, depresia, dementa sau