O cladire cu importanta semnificatie istorica a fost reabilitata cu 300.000 de euro prin programul PHARE. Obiectivul principal a constat in restaurarea si conservarea cladirii de patrimoniu istoric „Vama Veche”, care dateaza de 150 ani.
Imobilul restaurat cu finantare europeana este cel in care au functionat, la jumatatea secolului al XIX-lea, Vama si Pichetul de granita dintre Moldova si tara Romaneasca.
Consiliul Judetean Vrancea a obtinut finantare pentru reabilitarea cladirii prin programul PHARE 2001.
Pe langa obiectivul principal, au mai fost realizate si altele, precum: infiintarea Muzeului Unirii in cladirea restaurata si conservata si includerea Muzeului
in februarie 2006, lucrarile au fost finalizate, inaugurarea fiind facuta in martie 2007. Rezultatul a fost unul spectaculos, daca se ia in considerare starea deplorabila in care se afla imobilul.
Pe langa lucrarile de consolidare si reparatii, cladirii i s-a instalat si un sistem performant anti-efractie, intrucat aici se doreste a functiona pe viitor Muzeul Unirii, iar in acest caz este vorba de piese extrem de valoroase ce urmeaza a fi expuse publicului. Sistemul de securitate este cu circuit inchis (adica exista camere de luat vederi in intreaga cladire, imaginile fiind urmarite pe un monitor – n.r.) pentru a putea face fata oricaror incercari de patrundere ilegala in cladire.
De asemenea, imobilul mai beneficiaza de aer conditionat, tot din dorinta de a oferi exponatelor conditii optime de pastrare.
Povestea cladirii „Vama Veche”
Legenda spune ca insusi stefan cel Mare a consfintit aici hotarul dintre cele Moldova si tara Romaneasca. si tot lui ii este atribuit si meritul de a fi dat numele targului - Focsani. Orasul s-a bucurat de pretuire chiar din partea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Acesta a dat un decret, la 10 iulie 18