Luteina, zexantina şi vitamina E sunt antioxidanţi care ajută la prevenirea formării cataractei, relevă un studiu efectuat în Boston, SUA. Principala concluzie a studiului a fost aceea că, femeile care aveau în organsim nivele mari din cei trei antioxidanţi erau mai ferite de a face cataractă decât celelalte. Alimentele bogate în luteină şi zexantină sunt legumele verzi ca spanacul, napii, ştevia, fasolea verde, brocoli, porumbul sau dovleacul. Alimentele bogate în vitamina E sunt seminţele de floarea soarelui, cerealele, avocado-ul şi migdalele. Studiul a implicat participarea a peste 35.000 de femei din segmentul de vârstă mijlocie. Femeile au fost monitorizate timp de zece ani.
La începutul studiului toate femeile au completat nişte chestionare despre dieta lor şi suplimentele nutritive pe care le iau. La sfârşitul studiului, în grupul de participante se înregistraseră 2.031 de noi cazuri de cataractă. Femeile care aveau în organsim nivele mari dintre cei trei antioxidanţi erau cu 18% mai protejate în faţa cataractei faţă de participantele cu nivele scăzute de luteină, zexantină şi vitamina E în corp. Rezultatele studiului nu au fost afectate de vârsta voluntarelor, de faptul că ele erau fumătoare sau de starea de sănătate generală. Trebuie specificat că femeile nu au fost puse să ia anumite suplimente. Studiul s-a bazat doar pe dieta pe care o urma fiecare femeie în parte. (Ş.C.)
Luteina, zexantina şi vitamina E sunt antioxidanţi care ajută la prevenirea formării cataractei, relevă un studiu efectuat în Boston, SUA. Principala concluzie a studiului a fost aceea că, femeile care aveau în organsim nivele mari din cei trei antioxidanţi erau mai ferite de a face cataractă decât celelalte. Alimentele bogate în luteină şi zexantină sunt legumele verzi ca spanacul, napii, ştevia, fasolea verde, brocoli, porumbul sau dovleacul. Alimentele bogate în vitamin