Banii acumulati in fondul asigurarilor sociale au depasit, in 2007, cheltuielile cu pensiile cu 1,5 miliarde de lei, in ciuda a ceea ce Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, considera ca a fost cea mai mare majorare a pensiilor din toate timpurile.
"In 2007, an in care pensiile s-au majorat cu peste 50%, am avut un excedent usor al bugetului de asigurari sociale, de 1,5 miliarde lei", spune Vosganian. Doar devansarea cu doua luni, in noiembrie, a majorarii punctului de pensii cu 30,5% a costat 313 milioane euro, suma echivalenta cu 0,3% din produsul intern brut (PIB). Lucrurile se vor schimba insa in 2009, cand banii din fondul de asigurari sociale nu vor mai ajunge pentru pensii si bugetul de stat va finanta diferenta. "In 2008 va continua, inca din ianuarie, majorarea pensiilor si vom avea, probabil, un transfer de 1,3 miliarde euro de la bugetul de stat", spune Vosganian.
In 2009, efortul de completare de la bugetul de stat va fi de 5,8 miliarde lei, suma aproximativ egala cu 1,5 miliarde de euro, pe care – spune Vosganian – Romania si-o va permite. Banii acumulati in fondul asigurarilor sociale au depasit, in 2007, cheltuielile cu pensiile cu 1,5 miliarde de lei, in ciuda a ceea ce Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, considera ca a fost cea mai mare majorare a pensiilor din toate timpurile.
"In 2007, an in care pensiile s-au majorat cu peste 50%, am avut un excedent usor al bugetului de asigurari sociale, de 1,5 miliarde lei", spune Vosganian. Doar devansarea cu doua luni, in noiembrie, a majorarii punctului de pensii cu 30,5% a costat 313 milioane euro, suma echivalenta cu 0,3% din produsul intern brut (PIB). Lucrurile se vor schimba insa in 2009, cand banii din fondul de asigurari sociale nu vor mai ajunge pentru pensii si bugetul de stat va finanta diferenta. "In 2008 va continua, inca din ianuarie,