Tensiunile diplomatice dintre Romania si R. Moldova au fost problema cu cea mai mare intensitate din 2007, sustin autorii studiului analitic "100 cele mai presante probleme ale R. Moldova in 2007", prezentat marti la Chisinau, informeaza agentia Info-Prim Neo in pagina sa electronica.
Autorii spun ca pe tot parcursul anului trecut, relatiile dintre Romania si R. Moldova au fost marcate de declaratiile antiromanesti ale presedintelui Vladimir Voronin, care amintesc de perioada sovietica.
Potrivit expertilor, in perioada imediat urmatoare se va consemna o diminuare a impactului cauzat de "socul aderarii". Cu toate acestea, exista posibilitatea ca aceasta acalmie sa fie doar o perioada de convalescenta, care va evolua in functie de implementarea initiativei presedintelui Romaniei Traian Basescu de a acorda vize la frontiera dintre cele doua tari.
Relatiile dintre Romania si Republica Moldova au cunoscut mai multe crize in 2007 si au cunoscut un puternic recul, culminand cu expulzarea a doi diplomati romani de catre Chisinau, in luna decembrie.
A doua problema ca intensitate, in opinia autorilor, este inflatia ca factor de reducere a cresterii economice. Expertii prognozeaza pentru anul curent ca premisele inflationiste vor continua sa fie mari, cea mai mare presiune fiind exercitata de preturile la resursele energetice. Un alt factor este majorarea treptata a salariilor din sectorul bugetar.
Printre alte probleme presante, autorii au punctat vulnerabilitatea justitiei in fata intereselor politice, faptul ca R. Moldova nu este consecventa in relatiile sale cu UE, regimul de vize cu Romania, interventia excesiva a statului in economie, etc.
Studiul cuprinde rezultatele cercetarilor efectuate timp de un an si este al doilea de acest gen in R. Moldova.
Tensiunile diplomatice dintre Rom