Deprecierea leului la inceputul acestui an ar putea fi considerata un atac speculativ, avand in vedere ca tranzactiile de pe piata interbancara sunt mult mai mari decat operatiunile cu clientela, a declarat, ieri, la Viena, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Eugen Dijmarescu.
„Probabil ca astfel de atacuri apar in perioade in care exista slabiciuni, iar in ultimul timp au fost mai multe date negative. Tranzactiile interbancare de pe piata valutara mult mai mari decat cele in reactia cu clientii ar putea duce si la concluzia ca este un atac speculativ”, a afirmat Dijmarescu, informeaza Mediafax. Potrivit viceguvernatorului, banca centrala va continua sa scoata din piata surplusul de lichiditati si spera ca va fi ajutata in acest proces de Ministerul Economiei si Finantelor.
Cursul de schimb a sarit in prima zi a acestei saptamani de pragul de 3,7 lei pentru un euro. Ieri, leul a castigat putin teren in fata monedei europene. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat astazi un curs de referinta de 3,6978 lei pentru un euro, in scadere cu 1,28 bani mai putin decat luni. Ultimele cotatii ale leului de pe piata interbancara ale leului au fost peste 3,7 unitati pentru un euro.
Economie vulnerabila
Economia romaneasca este mai vulnerabila decat cea din alte tari in curs de dezvoltare, iar una dintre cauze este nivelul ridicat al deficitului de cont curent, potrivit lui Hans Timmer, economist principal, seful echipei care studiaza tendintele globale din cadrul Bancii Mondiale (BM).
„Vedem o serie de semnale de alarma pe partea de macroeconomie. Intr-o perioada scurta de timp, deficitul de cont curent s-a deteriorat semnificativ”, a declarat Timmer ieri, in timpul prezentarii raportului „Perspective economice globale pe 2008”.
Conform acestuia, deficitul mare de cont curent a avut cateva efecte in e