Cum să lucrezi cu copiii dificili? Această întrebare îşi poate găsi răspunsul în studiul Melaniei Klein, „Povestea unei analize de copil. Opere complete 1”. Cartea, apărută la Editura Trei, în colecţia Biblioteca de psihanaliză, abordează tehnica în psihanaliza copiilor, bazată pe tratamentul aplicat unui băiat de 10 ani.
Lucrarea este utilă pentru studentul în analiza copilului şi îşi propune să fie o continuare a operei „Psihanaliza copiilor” (1932). Cititorul poate găsi comentarii teoretice şi tehnice făcute la sfârşitul fiecărei şedinţe pe care psihanalista le-a avut cu pacientul său.
În prima parte a cărţii, copilul se află într-o luptă continuă „între impulsurile distructive şi cele de iubire şi ca pradă, atât a anxietăţilor persecutorii, cât şi a celor depresive”, după cum consemnează autoarea. Melanie Klein este considerată un spirit inovator în psihanaliza copiilor.
Autoarea a realizat, în premieră, „cadrul şi tehnica pentru analiza copiilor de orice vârstă cu minimum de parametri. Alţi analişti considerau copiii sub şapte ani ca nefiind analizabili, iar în cazul copiilor mai mici considerau că metodele şi atitudinile analitice ar fi inadecvate, combinându-le cu abordări pedagogice şi behavioriste”, scrie Hanna Segal.
Teoria şi tehnica psihanalitică propuse de Melanie Klein sunt, în continuare, controversate, dar mulţi cred că activitatea sa a reprezentat prima dezvoltare originală majoră de după Freud. Cartea conţine şi fotografii ale desenelor pe care pacientul Melaniei Klein, băiatul de 10 ani, le-a realizat, de-a lungul şedinţelor. (R. N.)
Cum să lucrezi cu copiii dificili? Această întrebare îşi poate găsi răspunsul în studiul Melaniei Klein, „Povestea unei analize de copil. Opere complete 1”. Cartea, apărută la Editura Trei, în colecţia Biblioteca de psihanaliză, abordează tehnica în psihanaliza copiilor, bazată pe tratamen