Ciprian Nicolae, consultant fonduri UE:
Pentru IMM-urile din Romania accesarea de fonduri nerambursabile pare o solutie pentru a face fata concurentei europene. Unii chiar se bazeaza pe ea si asteapta cu nerabdare „banii moca”. Dar oare s-au intrebat cat ii costa sa acceseze aceste fonduri?
In luna noiembrie 2007 Ministerul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale a dat publicitatii, spre consultare, trei "ghiduri ale solicitantului" pentru accesarea de catre IMM-uri a fondurilor europene prin intermediul Programului Operationa Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS CCE) - Axa 1, denumita "Un sistem inovativ şi ecoeficient de producţie".
Chiar daca sunt inca in stadiul de lucru, cele trei documente ne ofera o imagine a cerintelor stabilite de autoritati pentru pregatirea proiectelor.
La regulile stabilite in aceste ghiduri se adauga cele amintite in diverse anunturi ale Autoritatii de Management pentru POS CCE. Coroborand toate informatiile disponibile, ne putem face o idee despre cat costa pe un IMM accesarea fondurilor structurale.
In cele ce urmeaza vor enumera cele mai importante costuri ale unui proiect si vom efectua niste calcule estimative. Desigur, este foarte posibil ca datele problemei sa se modifice in decurs de 3-4 luni sau, mai ales, 3-4 ani.
Vom face estimari luand ca exemplu un proiect de achizitie de utilaje pentru o intreprindere mica, cu 15 angajati si 4.300.000 euro cifra de afaceri care actioneaza in industria prelucratoare. Aceasta doreste sa achizitioneze utilaje noi in cadrul unui proiect in valoarea totala de 1.430.000 euro, din care 1.000.000 euro ar fi contributia Uniunii Europene (in jur de 70%).
Pentru a obtine milionul de Euro, IMM-ul in cauza ar trebui sa ia in calcul urmatoarele costuri:
Contributi