În parcul Mănăstirii Curtea de Argeş, oarecum ferit privirii, se află Palatul Episcopal, fostul Palat Regal, unde apartamentele de la etaj i-au găzduit pe regii României. Sursa: Sorin Badea
Timp de doi ani, şi Regina Elisabeta a locuit în apartamentele regale de la Curtea de Argeş.
Să vadă lumeacum trăiau regii
La primul etaj, liftul se deschide direct în interiorul apartamentelor regale. Camerele sunt mici şi sobre, iar mobilierul - fără cusur. ÎPS Calinic a găsit, în 1985, obiectele care au aparţinut familiei regale aruncate într-un spaţiu strâmt de depozitare şi le-a adus din nou în apartamentele regale. Nu a fost distrus nimic, în apartamentul Reginei, tapetat cu mătase albă, existând chiar şi lavoarul cu obiectele de porţelan pe care le folosea Elisabeta.
Atelierul în care Regina şi doamnele ei de companie lucrau este, de asemenea, intact, scaunele de epocă, ghergheful suveranei, pernele şi cărţile au fost puse la locul lor. „Am găsit un tablou al Reginei Elisabeta sub nişte steme cu Republica Populară Română şi sub câteva tablouri ale lui Stalin. Vom face aici un muzeu, să poată vedea toată lumea cum trăiau regii când veneau la Curtea de Argeş“, susţine ÎPS Calinic, episcopul de Argeş şi Muscel.
Lift construit în Germania
Tot în fostul Palat Regal de la Mănăstirea Curtea de Argeş funcţionează un lift care a fost montat în 1914, pe timpul şederii Reginei Elisabeta, care s-a îmbolnăvit şi avea mari dureri de picioare.
Astfel, liftul a fost construit în Germania de prestigioasa firmă Stigler şi face legătura între parterul clădirii, în care se află sala Manole (unde aveau loc şedinţele Consiliului de Coroană), apartamentele regale şi atelierul de lucru al Reginei Elisabeta. „Când am venit eu la Curtea de Argeş, în 1985, nu mai mergea, dar am reuşit să-l reparăm. Nimic nu am