Instalaţiile vechi sau lenea fochiştilor îngheaţă apa pe conducte înainte de a fi consumată. Cine se trezeşte primul plăteşte dublu apa rece blocată pe ţevi. Sursa: NorthFoto
Cine se scoală de dimineaţă se spală cu apă rece sau aşteaptă câte un sfert de oră până vine apa caldă pe ţeavă. În timpul ăsta, rotiţele apometrului roşu se învârt de nebune arătând cam cât ai să plăteşti la întreţinere, pe post de apă caldă, o apă rece ca gheaţa. Asta i se întâmplă oricărui bucureş tean care stă la bloc şi are ghinionul să vrea să facă duş la ore la care vecinii lui n-au făcut încă ochi. Răsuceşte robinetul şi înainte de orice vede cum i se revarsă în cadă toată apa răcită din instalaţia blocului.
Fenomenul are mai multe cauze, imputabile pe de-o parte proiectării instalaţiilor interioare ale blocurilor, dar şi regiei de termoficare. Soluţii ar exista, dar sunt costisitoare, descurajează oficialii regiei. Concluzia care se impune: pândiţi-vă vecinii şi spălaţi-vă abia după ce auziţi că începe să curgă apa la ei, dacă nu vreţi să plătiţi la întreţinere apa rece la preţ de caldă.
Problemă regală
Se pare că primul „locatar“ al României, deranjat de fenomenul apei reci care curge pe ţeava de apă caldă, ar fi fost Regele Carol, proaspăt instalat la Peleş. Aşa ştie inginerul Ion Voicu, şeful Sucursalei de Distribuţie a Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), care mai ştie şi că problema regelui care aştepta apa caldă la robinet a fost rezolvată de un neamţ. „A proiectat o instalaţie de recirculare a apei“, enunţă minunea inginerul Voicu.
Instalaţii de recirculare au şi blocurile Bucureştiului, cu câteva excepţii, în Drumul Taberei şi Crângaşi, dar tot degeaba. Apa se încăpăţânează să se încălzească greu la orele mici ale nopţii sau dimineţii.
Cei mai defavorizaţi (sub aspectul cantităţi