Legea etichetării alimentelor este veche de şase ani. Cu toate acestea, ea este străină de mulţi producători, iar consumatorii se mulţumesc cu ceea ce găsesc la raft. Sfat - Alimentele trebuie însoţite şi de informaţii nutriţionale
Legea etichetării alimentelor este veche de şase ani. Cu toate acestea, ea este străină de mulţi producători, iar consumatorii se mulţumesc cu ceea ce găsesc la raft.
Prin etichetă se înţelege orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat care conţine elemente de identificare a produsului şi care îl însoţeşte sau este aderent la ambalajul acestuia, se precizează în Hotărârea de Guvern nr. 106/2002. Prin etichetare se doreşte a da consumatorilor informaţiile necesare despre produs şi de a cunoaşte eventualele riscuri la care se supun. Etichetarea şi metodele prin care acest proces se realizează nu trebuie să atribuie alimentelor proprietăţi de prevenire, tratare sau vindecare a bolilor sau să facă referire la acestea. Sunt exceptate de la această interdicţie apele minerale naturale şi orice alimente nutritive speciale autorizate de Ministerul Sănătăţii Publice. Toate menţiunile care se înscriu pe etichete trebuie să fie redactate în limba română, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi. Este interzisă modificarea datei durabilităţii minimale sau a termenului de valabilitate înscris prin eticheta originală.
DATE. Etichetele alimentelor trebuie să cuprindă în mod obligatoriu informaţii ca denumirea sub care este vândut alimentul, lista cu ingredientele, cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente, cantitatea netă pentru alimentele preambalate, durata durabilităţii minimale sau în cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad înalt de perisabilitate. De asemenea, data-limită de consum, condiţii de depozitare sau de folosire, atunci