Compania Rompetrol este un câştigător indirect al celui mai mare proiect internaţional de exploatare a zăcământului de la Kaşagan (Kashagan), situat în Kazahstan, fostă ţară sovietică. Sursa: AFP
„Financial Times“ a anunţat ieri căKazMunaiGaz, compania care acumpărat 75% din Rompetrol anultrecut, şi-a dublat participaţia lazăcământul petrolifer, de la 8,3% la16,8%, şi a obţinut plata unorcompensaţii de la consorţiul careva dezvolta zăcământul, în valoarede 2,5-4,4 miliarde de dolari.Consorţiul este condus de grupulitalian Eni, iar din acesta mai facparte companii precum Exxon-Mobil şi ConocoPhillips (SUA),Shell şi Total (din Europa) şicompania japoneză Inpex.
Rezerve cât în Brazilia
Dacă în vremurile de glorieRomânia era primul stat cu oproducţie de petrol înregistratăoficial (urmată de SUA) şi cu primarafinărie din lume (la Ploieşti),acum are şansa să fie cea maiimportantă conductă către Europaa petrolului extras din zăcământulKaşagan.
Kazahii deţin cel maimare câmp petrolifer descoperitdupă 1960, cu rezerve estimate la 9miliarde de barili de petrol, maimare decât rezervele descoperitede Brazilia (7 miliarde de barili).Consorţiul care participă laexploatarea rezervelor kazahe aprezentat în 2007 un plan revizuitde începere a producţiei odată cuanul 2010 (cu o întârziere de cinciani - n.r.) şi dublarea costurilorproiectului la 20 de miliarde dedolari. Modificările i-au înfuriat pekazahi, care au sistat proiectul înaugust 2007. Acum, proiectulmerge mai departe, odată cu„îmblânzirea“ kazahilor cucompensaţii financiare.
Lângă puterile mondiale
Pentru majorarea participaţieila proiect, KazMunaiGaz a plătit1,78 miliarde de dolari, cu 1 miliardde dolari mai puţin decât sepresupune că a dat pentru controlulasupra Rompetrolului.
Companiadin Kazahstan joacă acum depe picior de egalitate c