„A gandi precum politicianul transnistrean Ilia Galinski, in opinia caruia in principiu problema este rezolvata si, mai devreme sau mai tarziu, Moldova nu va avea alta iesire decat unirea cu Romania nu este doar prematur, dar si naiv”, a declarat intr-un interviu pentru agentia Regnum, politologul moldovean Victor Josu, redactor sef adjunct al ziarului Moldavskie vedomosti.
Teza despre „inevitabilitatea unirii cu Romania” nu este noua si a functionat, in diferite variante, poate chiar din momentul fondarii republicii transnistrene, la inceputul anilor 90”, spune Josu, subliniind ca din intreg fundamentul ideologic al constructiei statalitatii nerecunoscutei entitati, aceasta teza este singura care si-a pastrat viabilitatea.
„Teama fata de eventuala unire a Moldovei cu Romania a fost si ramane pentru transnistreni ceea e in manualele de istorie este descris ca forta motrice a istoriei”.
Argumentatia lui Galinski, scrie Regnum, nu l-a convins insa pe Victor Josu. „Mai mult, se creaza impresia ca domnul profesor insusi nu crede in propriile-i afirmatii”.
Un lucru este sigur, continua Josu, si anume ca „printre politicienii tineri nu se gasesc 5% care doresc sincer sa uneasca Basarabia la Romania Mare”. Iar cei care sustin aceasta idee sunt niste „romantici”, din esalonul doi al vietii politice.
Desigur, cei care speculeaza pe marginea acestei idei sunt considerabil mai numerosi – ei se regasesc inclusiv in parlament, in conducerea municipalitatii Chisinaului. Pentru acesti „pragmatici”, ideea unirii nu este mai mult de un afis, care-i ajuta sa pastreze controlul asupra unui anume segment al electoratului. Segment care, potrivit diferitelor sondaje de opinie, nu reprezinta mai mult de 20% din masa totala de alegatori care participa la vot.
"Tema aderarii la UE prin unirea cu Romania nu este altceva d